לשון ראשון
כנס השפה העברית ה־18 בראשון לציון
כנס השפה המרכזי והייחודי העוסק בעברית על כלל גווניה
3–5 בפברואר 2025, היכל התרבות, ראשון לציון
כנס השפה העברית הפך עם השנים לאירוע דגל המושך אליו אלפי משתתפים מכל רחבי הארץ. בכל שנה הכנס מתחדש ופונה לקהלים נוספים.
השנה יתקיים הכנס בשיתוף פעולה ייחודי עם האקדמיה ללשון העברית. בכך נעמיק את הקשר בין השפה העברית לכלל הציבור.
השנה יעמוד הכנס בסימן
המילים הפשוטות
שלל מושבי הכנס, התוכנית האומנותית והפקת המקור יתמקדו במסע ייחודי של חזרה לשורשי השפה ולגעגועים לישראליות המאחדת אותנו באמצעות מילות היסוד המחברות את כולנו.
“כל המילים הפשוטות” – הפקת המקור המבוססת על שיתוף הפעולה בין צוות הכנס ובין האקדמיה ללשון העברית תוקדש למילים הישראליות ביותר – כפי שנבחרו במשאלים שערכה האקדמיה בקרב הציבור הרחב. בהפקה ישולבו קטעי וידאו של גיבורי השעה, שיבחרו את המילה העברית שלהם בזה אחר זה יעלו לבמת ההיכל שלומי שבת, אילנית, מיקי גבריאלוב, זהבה בן, ליהי טולדנו ושירה גבריאלוב, ויבצעו מקבץ להיטים המשלבים בתוכם את המילים האהובות עלינו.
************************************
” דברים שרציתי לומר..” – יהודה פוליקר, מהיוצרים והזמרים החשובים והמשפיעים בישראל, במופע המחבר בין השפה והמילים ובין המוזיקה שהפכה חלק בלתי נפרד מפסקול חיינו.
************************************
ד”ר רוביק רוזנטל, ד”ר אסף סעדון, ד”ר מיכה גודמן, והצמד סבתא–נכד נורית ודילן גפן בשיח מרתק על מה שמייחד את השיחה הישראלית לדורותיה – כיצד השתנתה לאורך השנים, וכיצד שינו מהפכת הדיגיטל והרשתות החברתיות את הדינמיקה של השיח הבין־אישי.
************************************
כנס השפה העברית ה־18 יקדיש מושב ייחודי לזכרו של סמי מיכאל ז”ל, מגדולי הסופרים הישראלים, שהלך לעולמו לפני כשנה והשאיר חותם עמוק על התרבות, הספרות והחברה הישראלית. חנה אזולאי הספרי, רוני סומק, פרופ’ יוסי יונה וחבר האקדמיה ללשון ד”ר יורם מלצר יחקרו את חייו ויצירתו של אחד מעמודי התווך של הספרות הישראלית. עורך ומנחה: ד”ר רוביק רוזנטל.
************************************
זו השנה השנייה שבה הכנס משתף פעולה עם תאגיד השידור כאן במושב משותף. השנה יעסוק המושב בעולם הסדרות הטלוויזיוניות. השפה המדוברת בטלוויזיה משפיעה על השפה שלנו ביום־יום, מחזקת זהות תרבותית ומעצבת ניואנסים ייחודיים. כנס השפה העברית ה־18, יבחן את השפה הטלוויזיונית הישראלית, ובראשה השפה של תאגיד כאן, ואת השפעתה על התרבות, הקהל וחיי היום־יום שלנו. במושב ישתתפו נטלי מרכוס, יוצרת ותסריטאית “היהודים באים”, דנה מודן, השחקנית והתסריטאית של הסדרה המצליחה “אבירם כץ”, ד”ר נטע דן ממדור חקר העברית החדשה המוקדמת באקדמיה ללשון העברית ויועצת לסדרה “הצבי” וניר ברגר, תסריטאי ויוצר הסדרה “המפקדת“. במושב נחשוף את תהליכי העבודה שמאחורי הקלעים, ונראה איך מילות התסריט הופכות לדיאלוגים הנחרתים בזיכרון של כולנו.
************************************
במהלך השנה שחלפה מאז אירועי שבעה באוקטובר החברה הישראלית כולה מתמודדת עם פצעים נפשיים ורגשיים עמוקים ובמיוחד משפחות החטופים והחללים, שורדי הטבח ופצועי המלחמה והמפונים מבתיהם בצפון ובדרום. בכנס השפה העברית ה־18 יתקיים מושב מרגש ומיוחד בהשתתפות המנהלת המקצועית של ער”ן ד”ר שירי דניאלס שתנחה את הדיון, הסופר וחוקר המוח פרופסור יורם יובל, הסופרת והעורכת אוריה מבורך, שכתבה יחד עם יאיר אגמון את “יום אחד באוקטובר”, והפסיכולוג החינוכי רועי ליס, שכתב את ספר הילדים “אדם ודייגו ביער המחשבות המפחידות”. יחד הם יבחנו את תפקידה של השפה בתהליכי ריפוי, עיבוד ושיקום נפשי בימים אלו של משבר ומצוקה.
************************************
כנס השפה העברית ה־18 יפתח צוהר לעולמם הלשוני המרתק של הילדים, יחשוף כיצד הם תופסים את השפה ומשנים אותה, ויעניק תובנות מעשיות ותרבותיות על הקשר בין שפה, חינוך ויצירתיות. זאת במושב מרתק בהשתתפות ד”ר תמר קציר מן המזכירת המדעית של האקדמיה ללשון העברית שתנחה את המושב, מאירה ברנע־גולדנברג – סופרת הילדים המובילה בישראל, אסף ושרית כץ, יוצרי המיזם המצליח “ילדים הם התסריטאים הטובים בעולם”, דקלה אברבאנל – חוקרת לשון ומרצה במרכז ההדרכה של האקדמיה ללשון העברית ושני מלמד ניצן – האחראית לעיבוד המחודש של הסדרה “שכונת חיים”.
************************************
ההגיונריה ה־18: כמדי שנה בשנה יתקיים בכנס המפגש השנתי
של חובבי תשבצי ההיגיון בהשתתפות “מופע שנות השנונים”.
************************************
כנס “לשון ראשון” ייפתח השנה ב־3.2 בערב הפקת המקור “כל המילים הפשוטות”, שיביא לקדמת הבמה את המילים הישראליות האהובות, וייקח את הקהל למסע נוסטלגי בזמן, עם פסקול שירים אהובים בביצועים מיוחדים.
בערב זה יתקיים טקס הענקת פרס ראש עיריית ראשון לציון על שם מאיר אריאל על יצירתיות בשפה העברית והנחלתה לרבדים שונים באוכלוסייה. הפרס, בסך 36 אלף ש”ח, נועד לבטא הוקרה על יצירה אומנותית או הגותית בולטת בשפה העברית, שהטביעה את חותמה והביאה להנגשת העברית ואוצרותיה לקהלים גדולים ומגוונים.
לו”ז הכנס:
3.2.25, יום ב’, בשעה 17:30 , אודיטוריום: “מה קורה, חיים שלי?” – איך ישראלים משוחחים
ישראלים אוהבים לדבר, לפטפט, להתכתב. מהי בעצם “שיחה ישראלית”? מה היא מספרת על האופי הישראלי? האם דור המדינה ודור שנות האלפיים מדברים אלה עם אלה באותה דרך, ואם לא, מה השתנה? אומרים שאנחנו שונאים נימוסים וגינונים – זה טוב או רע? איך השפיעו מהפכת הדיגיטל והרשתות החברתיות על השיח הבין־אישי?
עורך ומנחה: ד”ר רוביק רוזנטל – בלשן, מילונאי והיועץ האקדמי של הכנס.
משתתפים: ד”ר אסף סעדון – בעל הטור “מילים רעות” בעיתון הארץ, ד”ר מיכה גודמן – סופר, הוגה דעות, וחוקר של המחשבה היהודית והישראלית והצמד סבתא–נכד נורית ודילן גפן – משתתפי ההסכת המצליח “מעניין לי ת’סבתא” בשיח בין־דורי.
3.2.25, יום ב’, בשעה 20:30, היכל התרבות: “כל המילים הפשוטות”, מופע ייחודי בהפקת מקור
הערב ייפתח בטקס הענקת פרס ראש העיר על יצירתיות בשפה העברית על שם מאיר אריאל.
“כל המילים הפשוטות” – הפקת מקור שתוקדש למילים הכי ישראליות: אהבה, בית, אימא, געגוע. בזה אחר זה יעלו על במת ההיכל שלומי שבת, אילנית, מיקי גבריאלוב, זהבה בן, ליהי טולדנו ושירה גבריאלוב ויבצעו מקבץ להיטים הכוללים את המילים האהובות עלינו. בערב ישולבו קטעי וידאו ובהם הבחירות של גיבורי השעה למילים הכי ישראליות.
4.2.25 ,יום ג’, בשעה 17:30 , אודיטוריום: בין בגדאד ל”חצוצרה בוואדי”: מחווה לסמי מיכאל ז”ל
סמי מיכאל ז”ל, שהלך לעולמו לפני כשנה, היה סופר יוצא דופן. הוא נתן קול ליוצאי עדות המזרח אבל בז לתווית “סופר מזרחי”, הוא פיענח ביצירות ספרות נפלאות את עולמם של נשים ומהגרים, וחיבר בין יהודים לערבים ביצירתו ובחייו. נדוּן יחד בתרומתו של סמי מיכאל לספרות, לחברה הישראלית ולשפה העברית.
עורך ומנחה: ד”ר רוביק רוזנטל – בלשן, מילונאי והיועץ האקדמי של הכנס.
- משתתפים: חנה אזולאי הספרי – שחקנית ישראלית אשר שיחקה בהצגה “חצוצרה בואדי”, רוני סומק – משורר, סופר ובן דודו של סמי מיכאל, פרופ’ יוסי יונה – חוקר, פילוסוף, גיסו של סמי מיכאל, ד”ר יורם מלצר – חבר האקדמיה ללשון העברית, סופר, מתרגם, בלשן וידיד ותיק של סמי מיכאל.
4.2.25, יום ג’, בשעה 20:00, אודיטריום: בן־יהודה פינת כוכבה שביט : איך כותבים סדרות בעברית
הסדרות הישראליות והאהובות של תאגיד כאן 11 העניקו לנו מילים חדשות ללקסיקון הישראלי וזכו לאהבת הקהל ולפרסים בארץ ובעולם.
במושב ״בן-יהודה פינת כוכבה שביט: איך כותבים סדרות בעברית״ נעמיק במרכיב הלשוני של הסדרות השונות, איך עובד תסריטאי? איך מעצבים שפה ייחודית לדמויות ולתקופה? מה בין השפה של סדרת “הצבי” לזו של “קופה ראשית”?
עורכת ומנחה: יוצרת, תסריטאית ובמאית ישראלית ובהשתתפות: ד”ר נטע דן – חוקרת באקדמיה ללשון העברית ויועצת הלשון של הסדרה “הצבי”, לירז צ’רכי – שחקנית וזמרת, שיחקה בסדרה “טהרן” וניר ברגר – תסריטאי, יוצר וכותב הסדרה “המפקדת”.
4.2.25, יום ג’, היכל התרבות: ההגיונריה ה־18
הַכֶּנֶס הַשְּׁנָתִי שֶׁל חוֹבְבֵי תַּשְׁבְּצֵי הַהִגָּיוֹן.
מופעים של חידות לקהל, תשבצי היגיון, שעשועים ופרסים.
עורך ומנחה ליאור ליאני.
אומנים אורחים: מופע שנות השנונים.
5.2.25, יום ד’, בשעה 17:30, אודיטוריום: מילים מרפאות: שפת הנפש בימים של משבר
השנה שחלפה מאז אירועי שבעה באוקטובר הותירה פצעים מדממים בנפשם של ישראלים רבים. מעגלי הכאב מתרחבים ממשפחות החטופים והחללים אל שורדי הטבח ופצועי המלחמה ואל המפונים מבתיהם בצפון ובדרום. האם יש לשפה יכולת לטפל ולהקל ואולי אף לרפא את מעגלי הכאב האלה? מה תפקידם של אנשי המקצוע, הסופרים ואנשי הלשון?
עורכת ומנחה: ד”ר שירי דניאלס – המנהלת המקצועית הארצית של ער”ן וראשת התוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי, המכללה למנהל.
משתתפים: פרופ’ יורם יובל – פסיכיאטר, חוקר מוח, סופר ומרצה, אוריה מבורך – סופרת, עורכת ומרצה, ממחברי הספר “יום אחד באוקטובר”, רועי ליס – פסיכולוג חינוכי, מחבר ספר הילדים “אדם ודייגו ביער המחשבות המפחידות”.
5.2.25, יום ד’, בשעה 20:00, אודיטוריום: דור האלפא: שפת ילדים בעולם משתנה
איך מתעצבת לשונם של ילדים? מהיכן הם שואבים את הידע הלשוני? מה הופך את הילדים למחדשי מילים ויוצרי שפה? איך כותבים לילדים ואיך כתבו להם בעבר?
עורכת ומנחה: ד”ר תמר קציר מהמזכירות האקדמית של האקדמיה ללשון העברית.
משתתפים: מאירה ברנע־גולדנברג – מחברת סדרת ספרי הילדים המצליחה והאהובה כראמל”, אסף ושרית כץ – יוצרי המיזם “ילדים הם התסריטאים הטובים בעולם”, דקלה אברבנאל – חוקרת לשון ומרצה במרכז התרבות וההדרכה של האקדמיה ללשון העברית, שני מלמד ניצן – יוצרת הגרסה החדשה של “שכונת חיים” העולה ב”כאן חינוכית”.
5.2.25 ,יום ד’, בשעה 20:30, היכל התרבות: יהודה פוליקר, “דברים שרציתי לומר”- מופע חשמלי
” דברים שרציתי לומר…” – יהודה פוליקר, מהיוצרים והזמרים החשובים והמשפיעים בישראל, במופע המחבר בין השפה והמילים ובין המוזיקה שהפכה חלק בלתי נפרד מפסקול חיינו.
קודי קופון סודיים לעשרות חנויות אונליין מחכים לך בערוץ הטלגרם ובקבוצת הוואטס אפ שלנו. ותוודאי שאת עוקבת אחרינו באינסטגרם , שם אנחנו מחלקים כרטיסים לאטרקציות במתנה ומוצרים.
(אין טלגרם? הצטרפי לניוזלטר שלנו ונשלח לך את כל הקודים למייל:
רוצה לבקש קופון לאתר כלשהו? כתבי בקבוצת הפייסבוק שלנו ונדאג לך.
לא ניתן להגיב